• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

Jezelf verkopen, waarom is dat zo lastig?

Waarom jezelf verkopen zo lastig is en hoe overtuigingen je hierin beïnvloeden.
 
“HELP, ik moet mezelf verkopen tijdens het sollicitatiegesprek!” Ik hoor het bijna in ieder loopbaantraject dat ik begeleid. Waarom vinden zoveel mensen het lastig om iets positiefs over zichzelf te zeggen?
 
Overtuigingen spelen een rol
Wanneer je een negatief gevoel ervaart als je je jezelf moet verkopen tijdens een sollicitatiegesprek heeft dat te maken met de overtuigingen die je hebt. Een overtuiging is een gedachte die jij als waarheid ziet.
 
Overtuigingen vormen zich van jongs af aan, bijvoorbeeld omdat je hebt geleerd dat je niet mag pochen. Door de normen die je van huis uit hebt meegekregen, word je - onbewust - gevormd in je idee hoe het ‘hoort’ te zijn. Ondanks dat je je over het algemeen niet bewust bent van je overtuigingen, spelen ze wel een belangrijke rol in je leven.
 
Zitten jouw overtuigingen je in de weg tijdens het solliciteren?
Vind jij het ook lastig om jezelf te verkopen? Dan kun je proberen na te gaan wat jouw overtuigingen zijn en hoe het komt dat je het lastig vindt om iets positiefs over jezelf te zeggen.
 
Overtuigingen hebben we allemaal, maar ze worden pas een probleem als ze je in de weg zitten. Het is goed om te beseffen dat het idee ‘je hoort jezelf niet te verkopen’, je belemmert tijdens een sollicitatieprocedure. Hoe deze overtuiging jou belemmert, dat lees je hieronder.
 
In de schoenen van de werkgever
Het kan helpen om een overtuiging vanuit een andere invalshoek te bekijken. Bijvoorbeeld vanuit een werkgever die een vacature open heeft staan:
 
Je bent leidinggevende en zoekt een nieuw teamlid voor een afdeling in de jeugdzorg. Er is onderzoek gedaan naar het team, welke kwaliteiten de andere jeugdhulpverleners hebben en wat het team nog mist. Jullie hebben ontdekt dat het nieuwe teamlid, naast een goede hulpverlener, ook daadkrachtig moet zijn en ervaring moet hebben met het sturen op bepaalde taken binnen het team, omdat die taken nu regelmatig blijven liggen. Als werkgever zoek je een kandidaat die deze eigenschappen en vaardigheden in huis heeft.
 
In dit voorbeeld zie je dat het voor jou, in dit geval als werkgever, erg belangrijk is om te ontdekken welke kwaliteiten een sollicitant heeft. Als je meerdere kandidaten hebt om uit te kiezen, kies je waarschijnlijk degene die zijn of haar sterke - én zwakke - kanten goed kan benoemen. Als werkgever ben je namelijk benieuwd of de sollicitant de competenties van een jeugdhulpverlener heeft en daarnaast daadkrachtig is en binnen het team sturend op kan treden.
 
Wat voor jou dus voelt als arrogantie of borstklopperij, is voor een werkgever informatie waar hij of zij naar op zoek is.
 
Andere woorden gebruiken?
Je hoort niet positief over jezelf te praten of op te scheppen is dus een overtuiging die je belemmert tijdens een sollicitatieprocedure. Vind je ‘jezelf verkopen’ negatief klinken, dan kan het soms al helpen om met woorden te spelen. Bedenk eens andere woorden die voor jou wel kunnen werken. Misschien vind je het gemakkelijker om jezelf te profileren of om je kracht te benoemen.
 
Wat zou voor jou een omschrijving zijn die wel goed voelt?
 
Een belemmerende overtuiging omzetten naar een stimulerende overtuiging
Als je het nog steeds een beetje wringt kun je kijken of je jouw belemmerende overtuiging om kunt vormen naar een overtuiging die je helpt om verder te komen.
 
Om dat te bereiken moet je de oude waarheid, bijvoorbeeld: ‘Je mag niet over jezelf opscheppen’ omzetten naar een nieuwe waarheid. Deze nieuwe waarheid moet positief zijn, helpend en het is vooral belangrijk dat je hem zelf gelooft. Een stimulerende overtuiging zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: “Tijdens een sollicitatieprocedure is het handig om mijn sterke kanten te kunnen benoemen, zodat de werkgever kan beoordelen of ik een geschikte kandidaat ben voor de functie.”
 
Hoe zou jouw stimulerende overtuiging eruit zien?
 
Herhalen, herhalen, herhalen
Het duurt even voordat je nieuwe overtuiging eigen wordt. Je zult hem moeten blijven herhalen, en misschien zelfs wat moeten bijschaven, zodat je hem echt gaat geloven en je hem in de plaats kunt gaan zetten voor je oude, belemmerende, overtuiging.
 
En nu op naar de volgende sollicitatie. Voelt het al anders? Heeft je nieuwe overtuiging invloed op je houding in het gesprek? Durf je te zeggen waar je kracht ligt? Ik ben benieuwd naar het resultaat!
 
 
Auteur: Nienke van der Boom

Columns    Publicaties