• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

Columns


123456789


Netwerken is net werken

column, 02-2012

Netwerken bestaan al sinds mensenheugenis. Een prima manier om kennis en informatie uit te wisselen en elkaar de bal of een baantje toe te spelen. Bewust omgaan met het opbouwen en onderhouden van een netwerk was eigenlijk iets van de hogere klasse. Het old boys netwerk is iets voor academisch geschoolden, die elkaar kennen vanuit hun studententijd en op hoge functies zijn terechtgekomen.

In een tijd waarin veel werkzoekenden als zzp'er aan de slag willen, of moeten, en waarin de bewegelijkheid op de arbeidsmarkt toeneemt is het voor veel "gewone" mensen ook belangrijk geworden om een eigen netwerk te ontwikkelen.

Lees meer »

 

Het onderhoudspakket

column, 11-2011

Ooit vertolkte een wat oudere personeelsfunctionaris van een bekende gloeilampenfabriek het heel treffend. “Kijk” zei hij “als we een nieuwe machine aanschaffen gaan we daar natuurlijk zeer zorgvuldig mee om. We kijken nauwkeurig aan welke eisen de ruimte moet voldoen waarin hij geplaatst gaat worden en we sturen uiteraard alle medewerkers die ermee moeten werken naar een opleiding. En het onderhoud moet natuurlijk piekfijn voor elkaar zijn, er zal maar eens iets fout gaan. Maar als we honderd nieuwe medewerkers een werkplek moeten geven, stoppen we ze het liefst zomaar in een hok zonder er verder naar om te kijken”.

Lees meer »

 

Vrijheid

column, 09-2011

Heb je weleens geprobeerd om een poes die altijd binnen is  naar buiten te laten gaan? Ik wel. In die tijd werkte ik in Rotterdam met, zoals we dat toen noemden, moeilijk opvoedbare kinderen. Het huis waar zij verbleven was een eengezinswoning  in een nieuwbouwwijk. Om de sfeer in het huis te verhogen besloten we een poes te nemen. Ook hoopten we dat de kinderen er affectiever van zouden worden (wat trouwens niet het geval bleek te zijn).

Lees meer »