• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

14 duizend adviesbureaus erbij in 2011

Crisis of niet, in Nederland worden meer bedrijven opgericht dan opgeheven. Daardoor groeide in 2011 het aantal bedrijven met bijna 7 procent. Vooral adviesbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond, meldt het CBS.

In 2011 zijn 14 duizend adviesbureaus opgericht. Daarmee is dit de grootste groep nieuw opgerichte bedrijven: 20 procent van het aantal bedrijven in deze branche. Veel adviseurs beginnen, al dan niet gedwongen door de slechte arbeidsmarkt, een eigen consultancybedrijf. Vooral de lage opstartkosten zijn daarvoor extra interessant.

Het groeisaldo van het aantal bedrijven van 7 procent in 2011 is vergelijkbaar met dat in 2007. Het aantal bedrijven steeg in 2010 met 3,5 procent.

De bouw heeft sinds 2007 de meeste dynamiek. In 2007 en 2008 groeide het aantal bedrijven in de bouw nog met ongeveer 12 procent, terwijl twee jaar later de groei nagenoeg stil stond. Vorig jaar liet de bouw weer een groei van 5 procent zien.

In de zakelijke dienstverlening en informatie en communicatie neemt het aantal bedrijven steeds bovengemiddeld toe. De industrie en handel, vervoer en horeca daarentegen groeide minder dan gemiddeld.

In 2011 was ruim tweederde van de oprichtingen een eenmanszaak. Vijf jaar eerder was dit aandeel nog 55 procent. Vooral in de zakelijke dienstverlening en informatie en communicatie is het aandeel eenmanszaken toegenomen.

Van alle bedrijven die werden opgericht in 2007 is bijna 20 procent binnen een jaar alweer gestopt. Na twee jaar wordt de kans op overleven groter. Nu bestaat 55 procent van de in 2007 opgerichte bedrijven nog. Bedrijven die gestart zijn in de bouw of industrie hebben de grootste kans op overleven. In de handel en horeca is de kans op overleven het kleinst.

 

Bron: www.personeelsnet.nl

 

Artikelen    Publicaties