• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

'Op je 40ste al afgeschreven'

Werknemers vinden personeel van 40 jaar vaak al te oud. Dat is het resultaat van een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen onder leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf, bij multinationals en overheidsinstellingen.

Uit de studie blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een afdeling volgens 70 procent van de werkgevers onder de 40 moet liggen. Ook vinden ze dat er een overwicht moet zijn van jongere medewerkers. Volgens de onderzoeksleider, hoogleraar Beatrice van der Heijden, hebben chefs veel vooroordelen over werknemers van boven de 40. “Minder flexibel, vaker gefrustreerd, minder ambitieus, minder creatief en minder vernieuwend: dat zijn veelgehoorde kwalificaties.” Jongere leidinggevenden zouden een veertiger bovendien een slechtere beoordeling geven dan een chef die zelf ouder is.

Het onderzoek van de universiteit is gehouden in het midden- en kleinbedrijf, bij multinationals en overheidsinstellingen. Bij het midden- en kleinbedrijf zijn de veertigers nog het beste af, zegt Van der Heijden. “Daar zijn de chefs iets minder negatief. Kleinere bedrijven hebben minder bureaucratie. De mensen kennen elkaar beter. Dat helpt en gaat vooroordelen tegen.”

Bron: www.ad.nl

Artikelen    Publicaties