• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

Netwerken is net werken

Door: Adri van der Kemp, directeur BHP Groep


Netwerken bestaan al sinds mensenheugenis. Een prima manier om kennis en informatie uit te wisselen en elkaar de bal of een baantje toe te spelen. Bewust omgaan met het opbouwen en onderhouden van een netwerk was eigenlijk iets van de hogere klasse. Het old boys netwerk is iets voor academisch geschoolden, die elkaar kennen vanuit hun studententijd en op hoge functies zijn terechtgekomen.

In een tijd waarin veel werkzoekenden als zzp'er aan de slag willen, of moeten, en waarin de bewegelijkheid op de arbeidsmarkt toeneemt is het voor veel "gewone" mensen ook belangrijk geworden om een eigen netwerk te ontwikkelen.

Ik propageer het zelf ook. Vooral als je wat ouder bent of voor jezelf wilt beginnen is het een probaat middel. Via via kom je soms makkelijker ergens binnen. Vuistregel, vraag niet direct om een baan of een opdracht. De kans dat de ander je die kan geven is niet groot en het brengt hem of haar maar in verlegenheid. Als er een aanleiding is komt men er vanzelf wel mee. Ook wij bij BHP Groep hebben een hele handleiding: hoe bouw ik een netwerk op. Naar aanleiding van een aantal recente ervaringen vraag ik me alleen weleens af of het allemaal wel zo beklijft. Door mijn functie krijg ik regelmatig de vraag of ik bereid ben een netwerkgesprek met iemand te voeren, en aangezien wij zelf onze cliënten ook op die manier op pad sturen stem ik daar regelmatig in toe.

Verwachtingsvol kijkt ze me aan. Ze komt uit het onderwijs en ze is nu bezig om zich te gaan vestigen als zelfstandige coach, vertelde ze aan de telefoon. Een leuke dame, midden dertig. Mooie ogen, zie ik. Zojuist heeft ze mij de vraag gesteld hoe ik het toch voor elkaar gekregen heb om zo'n fantastisch bedrijf als BHP Groep van de grond te krijgen. Haar hele houding straalt belangstelling uit, een uitnodiging aan mij om me eens flink op de borst te kloppen. Daar lust ik wel pap van en ik brand los.

Als ik een uur later uitverteld ben, zucht ze eens diep. "Fantastisch toch, zo maar vanuit het niets. En moet je kijken wat er nu staat: een prachtbedrijf". "Tja", zeg ik vals bescheiden, terwijl ik voorzichtig denk aan de dingen die niet zo prachtig zijn, "maar dat doe je natuurlijk niet alleen hè. Je doet het met een team. Maar trouwens ik zie dat we moeten afronden. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt". Dat heeft ze zeker, zegt ze, en ze vraagt of ze haar curriculum vitae mag achterlaten. Dat mag en met een warme handdruk neemt ze afscheid. Op weg om vergeten te worden.

Het kan ook anders. Zoals bij Leo, altijd personeelsfunctionaris geweest bij een grote zorginstelling. Na zijn afscheid daar nog steeds actief bij een aantal bedrijven als zzp'er, zag ik op LinkedIn. In een grijs verleden hebben we veel zakelijk contact gehad, maar zoals dat vaker gaat is dit langzaam doodgebloed. Het contact kwam weer tot stand via hetzelfde LinkedIn. Zou boeiend kunnen zijn, dacht ik. Wellicht komt hij opdrachten tegen voor ons en ik snap dat hij misschien ook wel gebruik wil maken van ons netwerk. De afspraak is snel gemaakt.

Woensdagmorgen 10.00 uur, het tijdstip van onze afspraak. Geen Leo. Als ik toevallig uit het raam kijk, zie ik iemand die Leo zou kunnen zijn, gejaagd op weg naar een parkeermeter. Klopt, die werken op het moment niet zo goed in Nijmegen. Hij zal wel problemen hebben. Een kwartier later komt Leo binnen, inderdaad de man die ik zag lopen. Had misschien even kunnen bellen. Was bij Leo kennelijk niet opgekomen, evenals ook het aanbieden van zijn excuses achterwege blijft.

Eenmaal gezeten begint Leo zonder omhaal herinneringen op te halen aan de keer (18 jaar geleden, begrijp ik) dat hij als gastselecteur oefengesprekken gevoerd had met onze kandidaten. Dat gezegd hebbende begint hij vervolgens uitvoerig te vertellen over het verloop van zijn loopbaan, hoe hij als "naaste adviseur" van de hoogste bestuurder verregaande invloed gehad heeft op strategische keuzes van de zorginstelling. Ik ben nog net niet van mijn stoel gevallen van ontzag als hij weer begint over die keer dat hij als gastselecteur.................

Als er eindelijk een klein gat valt in zijn betoog prevel ik iets over een volgende afspraak, die op me wacht. Als in een soort Pavlovreflex vliegt hij overeind. "Fijn om weer eens bijgepraat te hebben en als je nog eens een opdracht hebt, je weet het hè".

Twee gemiste kansen. Gesprekken die voor deze mensen niets opleveren en voor mij ook niet meer dan een warm gevoel of irritatie. Veel netwerkgesprekken zijn gemiste kansen. Soms, in een ondeugende bui breng ik de netwerkers weleens onder in categorieën. We hebben nu behandeld het " luister type" en het "vertelt maar door type" . Maar je hebt bijvoorbeeld ook nog het " lijstje type" . Keurig voorbereid schuift de netwerker aan om systematisch door het vragenlijstje heen te gaan (word ik niet blij van). Of wat te zeggen van het "opdringerige type" : "mijn kwaliteiten sluiten precies aan, dat zag ik al aan uw site"(Oh ja?). Het lastigste voor mij is nog wel het " verlegen type"; mensen die zich voorgenomen hebben om de wijde wereld in te trekken, maar eigenlijk niet durven. Je zou eigenlijk willen zeggen: Joh, houd ermee op, doe dit jezelf niet aan, ga terug naar huis, maar ja.......

Zo makkelijk als bij die old boys gaat veel mensen het netwerken niet af. Bij hen is het met de paplepel ingegoten, bij de meeste mensen niet. Dan maar niet meer doen? Ik dacht het niet. Het opbouwen van een goed netwerk is van groot belang.  Maar zoals veel dingen in het leven is ook het voeren van netwerkgesprekken een kunst die geleerd moet worden. Oefenen dus. Daarvoor een paar tips:

Bedenk van te voren wat je doel is: informatie over het beroep inwinnen of de branche, wil je er misschien nieuwe contacten aan overhouden? Deel dit van te voren ook met je gesprekspartner, dan weet ie waar hij aan toe is en wat je van hem verwacht. Mijn tweede tip is: check gedurende het gesprek bij jezelf of het de kant uitgaat die je voor ogen had. Zo niet, stuur bij! En tot slot: je mag best meedelen geïnteresseerd te zijn in een opdracht of een baan bij het betreffende bedrijf, maar ga er niet om zeuren of druk uitoefenen. Informeer vriendelijk of er mogelijkheden zijn of komen en of je daar contact over kan houden . En hoe je dat moet doen.

Adri van der Kemp

Columns    Publicaties