• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

Moet het altijd ietsje meer zijn?

In onze samenleving is het bijna een wetmatigheid. Een succesvolle loopbaan is stapjes omhoog zetten, carrière maken heet dat. Degene die daar vanaf wijkt, is een mislukkeling of op zijn minst een zonderling.

Door: Adri van der Kemp, directeur van BHP Groep.

Misprijzend staart de advocaat me aan over zijn koffiekopje. We spreken over een gezamenlijke cliënt. Die cliënt is directeur bij een stichting. Hij heeft lang met een burnout geworsteld en zoals zo vaak heeft dit tot een conflict geleid met zijn werkgever.

De gebeurtenissen hebben hem natuurlijk ook aan het denken gezet en hij heeft besloten om het roer om te gooien. Hij is na al die jaren het gedoe binnen de top van organisaties beu. Daar wil hij mee stoppen en hij wil een camping beginnen, maar dat laat om financiële redenen nog even op zich wachten. Daarom heeft hij ervoor gekozen om tijdelijk filiaalchef bij een modewinkel te worden.

"Ik hoef niet op jouw stoel te gaan zitten", zegt de advocaat, "maar toen ik dit hoorde heb ik hem natuurlijk wel duidelijk gemaakt dat dit een enorme kras op zijn cv. is"......

Alexander van Slobbe is gast in een televisieprogramma. Ik ken hem niet, maar uit het gesprek maak ik op dat hij een bijzonder succesvolle modeontwerper is. Hij vertelt dat hij eigenaar was van een succesvolle modelijn, maar dat hij deze heeft verkocht. Hij voelde zich niet meer thuis in de rol van manager en hij had het gevoel dat hij zich doorlopend naar buiten liep te presenteren.

"Dus je houdt je nu weer uitsluitend bezig met ontwerpen?" vroeg de presentator met gevoel voor understatement. Het werd niet uitgesproken, maar de goede verstaander wist genoeg: Alexander was terug bij af.....

Het gaat het voorstellingsvermogen van de meesten van ons te boven: je kunt ervoor kiezen om te doen wat je belangrijk vindt. Dwars tegen maatschappelijke conventies in. Want de opbouw van een carrière behoort logisch te zijn. "Gaten" in het cv, onverwachte stappen, ze dienen in een sollicitatiegesprek wel uitgelegd te kunnen worden. Anders ben je de klos en mag je niet meer meedoen.

Waar dit toe kan leiden vertelt een andere cliënt me. Deze man, 56 jaar nu, heeft zo'n 30 jaar binnen het middelbaar onderwijs gewerkt als docent. Aangezien pubers niet direct tot zijn favoriete doelgroep behoorden, was het leven binnen de school voor hem een hel. Wat hij ook probeerde het lukte hem niet om dit vak onder de knie te krijgen. Uiteindelijk kwam hij 8 jaar geleden toevallig in de gelegenheid om op één dag per week op vrachtwagen te gaan rijden en er ging een wereld voor hem open. Alle stress, die hij de hele dag door binnen de school ervoer, verdween zodra hij op de vrachtwagen zat.

Nu na veel gedoe zijn arbeidsovereenkomst met de scholenstichting ontbonden wordt, staat hij voor de vraag of hij zijn loopbaan als vrachtwagenchauffeur wil voortzetten, een mogelijkheid die zich nu voordoet. En hoewel dit, nog los van de onzekerheid, financieel en qua status een behoorlijke teruggang is, wil hij niets liever.

Hij vertelt dat het eigenlijk altijd zijn droom geweest is om op een vrachtwagen te rijden. Maar ja, zegt hij, als je goed kunt leren is het natuurlijk onbestaanbaar dat je zo'n "simpel" beroep zou kiezen.....

Als je niet volgens de gebaande paden je carrièrepad beloopt kun je niet altijd op aanmoediging van je omgeving of op applaus rekenen. Dit maakt kiezen voor jezelf niet de gemakkelijkste weg, maar misschien wel de weg waar je het meest gelukkig van wordt.

Columns    Publicaties