• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

Tips voor open sollicitatiebrief

Hoe vergroot je je kansen om met een open sollicitatiebrief uitgenodigd te worden om op gesprek te komen? Hier volgen een aantal tips.

Wanneer je graag bij een bepaalde organisatie wilt werken en je ziet maar steeds geen advertenties, bel dan eens de afdeling Personeelszaken op. Vraag of er vacatures zijn of binnenkort verwacht worden.

In het telefoongesprek kun je ook informeren naar of men iets doet met open sollicitaties, of een dossier is waarin men de brieven bewaart voor toekomstige vacatures. Vraag ook aan wie je je brief het best kunt richten.

Probeer via je netwerk met iemand bij het betreffende bedrijf in contact te komen en in gesprek te gaan over waarom hij/zij enthousiast is om voor het bedrijf te werken. In de brief kun je dan de naam noemen en eventueel refereren aan de informatie die je hebt verkregen. 

Probeer de brief die je stuurt zo specifiek mogelijk te maken. Reageer op iets dat je in de krant hebt gelezen, sluit aan bij een persbericht van de betreffende organisatie, verwijs naar iets dat op hun internetsite staat. Maak daarbij steeds een koppeling tussen dat wat je gelezen hebt en dat wat jij te bieden hebt. 

Gerichte open sollicitaties, met specifieke verwijzingen naar de betreffende organisatie, de ontwikkelingen binnen die organisatie en hoe die aansluiten bij wat jij te bieden hebt, maken meer kans.


Bron: F. van Luijk. 100 vragen over solliciteren. Uitgeverij Nieuwezijds.

Artikelen    Publicaties