• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:













« Terug

Met een gevarieerd netwerk meer kans op succes

Een netwerk is vaak van enorm belang. Zeker als u op zoek bent naar een andere baan. Want de meeste openstaande functies vinden hun invulling via het informele netwerk. Zorg er dus voor dat u niet alleen een breed, maar vooral ook een gevarieerd netwerk heeft. Bij voorkeur met de volgende types.

 

De mentor

Wie echt verder wil komen in het leven zorgt ervoor dat hij een mentor heeft. Een ervaren iemand die de mate van succes heeft bereikt die uzelf graag ook wilt bereiken. Niet alleen leert u van zijn successen, de fouten die hij onderweg heeft gemaakt zijn net zo waardevol.

De marktkenner

Dit is iemand die in dezelfde branche actief is. Vaak al wat langer en daarom beschikkend over een schat aan ervaring en een indrukwekkend netwerk. Vaak weet hij belangrijke zaken als één van de eersten. U kunt daarmee uw voordeel doen.

De partner

Het is goed om iemand in uw netwerk te hebben die min of meer in dezelfde fase van zijn carrière zit. Ook hij heeft net een eigen bedrijf opgestart, is pas geleden gepromoveerd tot manager of bekleedt net als u een stoeltje op de marketingafdeling. Dit is de persoon met wie u veel ervaringen uitwisselt.

De trendsetter

Dit zijn de mensen die eind jaren negentig al met een mobiele telefoon op zak liepen, als eerste gingen twitteren en met een iPhone belden toen die nog niet in Nederland beschikbaar was. Bij voorkeur is deze persoon buiten uw eigen vakgebied werkzaam. Zijn vooruitstrevende ideeën laten u out-of-the-box denken.

De idealist

Een beetje dromen mag best. Het is om die reden goed dat u iemand in uw netwerk heeft die durft om over de grenzen van het schijnbaar onmogelijke te kijken. Hij helpt u brainstormen met het exploreren van nieuwe kansen en durft het aan om samen met u ambitieuze doelen op de kaart te zetten.

De realist

Om toch een beetje tegenwicht te bieden aan de wellicht iets te opportunistische doelstellingen, heeft u iemand nodig die de zaken nuchter bekijkt. Iemand die kritische vragen stelt als u een plan tegen hem aanhoudt. Antwoorden durft te geven waar u eigenlijk niet blij van wordt, maar die uw ambities wel een reëel randje geven.

 

Bron: MT.nl

Artikelen    Publicaties