• ABONNEREN
 • U kunt zich nu abonneren op onze columns, artikelen en interview specials. U wordt dan via e-mail automatisch op de hoogte gebracht als er een nieuwe column, nieuw artikel of interview special verschijnt.

  E-mail:
  Columns:
  Artikelen:
  Interview
  specials:
  Loopbaan
  magazines:
  U wilt:

« Terug

Als het boeien voorbij is

De arbeidsmarkt kent vreemde fenomenen. Jarenlang verkeerden we in een economische crisis, waarmee een forse werkloosheid gepaard ging. Terwijl we nu weer in een situatie zijn beland waar het moeilijk is om geschikte medewerkers te vinden. Gek eigenlijk dat er maar zo’n dunne scheidslijn is tussen een overschot en een tekort aan goed gekwalificeerd personeel, want hoe snel kan het verkeren. Was je twee jaar geleden misschien nog een kansloze werkloze, nu ben je ineens een gewild persoon; een talent zelfs. Iemand die door de werkgever gekoesterd en bewaard moeten worden. Talent is schaars tenslotte!

In dat licht is de discussie over de ouderenzorg bijna vermakelijk, als we tenminste de schrijnende situatie waarin veel zorgbehoeftige ouderen zich bevinden buiten beschouwing laten. Want wat schets mijn verbazing als ik via de media verneem dat het wederom aannemen van verzorgenden niveau 2, de redding lijkt te zijn voor de ouderenzorg. Daar waar deze groep enige jaren geleden weggezet werd als incompetent en daarom nutteloos, blijken het nu ineens mensen met een goed hart, juist zij zijn instaat om veel liefde, aandacht en betrokkenheid te geven aan de hulpbehoeftige oudere. Niets ten nadele van deze groep mensen. Ik ben altijd van mening geweest dat opleidingsniveau op zichzelf maar een beperkte indicatie is van het aanwezige talent, maar opmerkelijk is de draai die in de zorg plaatsvindt op z’n minst.

Deze zelfde fenomenen doen zich op meerdere plekken voor. Waar gewaarschuwd werd voor een overschot aan leerkrachten in verband met het krimpend aantal leerlingen, blijkt er nu een chronische tekort. Help dus. Dat we ondanks de robotisering - die veel werkgelegenheid zou wegnemen - een schreeuwend tekort hebben aan vaklieden in de bouw, de industrie en de techniek zal misschien minder verbazing wekken. Maar opvallend is het wel. Het loopt dus vaak anders dan we dachten. En dit noopt werkgevers er nu toe zich weer meer bezig te gaan houden met het boeien en binden van hun medewerkers, want wat schaars is moet je zien te behouden. En dit geldt zeker voor de (top)talenten. Medewerkers die door de organisatie niet, of in ieder geval nauwelijks, gemist kunnen worden.

Voor ik verkeerd begrepen word; ik snap dat het belangrijk is om de juiste man/vrouw op de juiste plaats te hebben. En ik snap ook dat echt talent schaars is. Je wilt natuurlijk niet in de situatie van Ajax belanden, waar het, vaak zelf gekweekte, talent sneller verdwijnt dan sneeuw voor de zon, omdat grote rijke clubs ze wegkopen. Als het zo doorgaat zal het niet lang duren voordat Ajax met een team van 12-jarigen de Champions League gaat proberen te winnen. Misschien is deze situatie goed voor de clubkas, maar niet voor de supporters.

De doorstroom moet dus zeker niet te snel gaan. Hoewel het verbazingwekkend blijft om te zien hoeveel talent er telkens weer klaarstaat om de opengevallen plaatsen in te nemen, komt het de stabiliteit van het elftal niet ten goede. En dit drukt op de resultaten.

Als bedrijf of non-profitorganisatie wil je natuurlijk zeker niet in die situatie terechtkomen. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat medewerkers graag bij je willen blijven werken. Dus biedt hen uitdagingen, ontwikkelmogelijkheden, studiefaciliteiten, goede arbeidsvoorwaarden en een best salaris. Een goede kans dat mensen slechts in het uiterste geval afscheid van je zouden willen nemen. En dan nog met pijn in het hart. Het lokkende aanbod moet wel heel groot zijn, wil men tot deze stap komen.

En dan denk ik: ‘zijn er niet heel veel organisaties die dit al prima voor elkaar hebben?’ En - een therapeutische vraag misschien - wat vinden zij hiervan?

 


Deze column schreef Adri van der Kemp voor het Loopbaan Magazine: “Boeien & Binden”


Columns    Publicaties